Личен лекар: Желаещите COVID-ваксина са много повече от наличните дози 23.02 | 09:04

Само при него желаещите са вече над 200, а е успял да вземе само 80 бройки

От iNews.bg

Имунизациите са рутинна дейност за общопрактикуващите лекари. Самото провеждане на имунизацията не е проблем. Проблем сега се оказва единствено недостигът на ваксини. Това заяви пред БНР Костадин Сотиров, общопрактикуващ лекар от Пловдив. Желаещите са много, а ваксините са малко, така описа картината той.

"Ваксините свършиха много бързо", отбеляза д-р Сотиров в предаването "Преди всички" за старта на кампанията по ваксиниране срещу Covid-19 при личните лекари.  

От РЗИ – Пловдив са раздали всички наличности, включително запазените за техните кабинети, обясни личният лекар.

В списъка на д-р Сотиров са се записали над 200 души. "Успях да взема за 80, 40 вече съм направил. Остава да чакам следваща доставка на ваксини."

Проблемът е на национално ниво, има области където изобщо не са раздавани ваксини, подчерта общопрактикуващият лекар.

Отчитането на имунизациите от страна на джипитата д-р Костадин Сотиров определи като сложно, защото трябва да се синхронизират различни видове софтуер, така че да работят в реално време. "Да се надяваме да не се случи някой бъг и да спре работата."

Д-р Сотиров отправи апел към пациентите да си записват час за преглед, за да не се смесват потоците от болни и дошли за имунизация. По думите му това е въпрос на култура. "Аз съм разделил потоците от инфекциозно и неинфекциозно болни."

Срокът между двете дози на ваксината е между 4 и 12 седмици, уточни общопрактикуващият лекар. По думите му аналогично на другите имунизации, втората доза обичайно се поставя на четвърта седмица. Графикът би се объркал, ако човек си постави първа доза при личен лекар, а втората – в друг имунизационен център, смята д-р Сотиров.  

"Затова е нужна голяма отговорност и дисциплина от страна на пациентите, за да не се изхвърлят ваксини."

Като най-труден д-р Костадин Сотиров определи въпроса от страна на пациентите за избора на ваксина.

"Колкото по-бързо се имунизира човек, толкова по-добре. Кратките характеристики на продуктите са еднакви за трите ваксини. Цялото това рекламиране на избор на ваксини само забавя процеса на имунизирането."

Водещи

Най-четени