Личен лекар може да имунизира до 20 пациента на ден 28.01 | 10:58

Ако ЕК одобри всички ваксини, България ще получа 18 млн. дози

От iNews.bg

От 10 до 20 ваксини може да направи един личен лекар на ден. Това съобщи заместник-председателят на УС на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в страната, цитиран от БГНЕС.

Д-р Брънзалов посочи, че бройката на ваксинираните на ден може и да се увеличи, но това зависи от условията.

Той призова българските граждани да се обръщат към личните си лекари и да заявяват, че желаят да бъдат ваксинирани. Масовата ваксинация е предизвикателство, но напълно осъществимо. Нашите кабинети отговарят напълно на условията за поставяне на ваксината, каза още д-р Николай Брънзалов.

Реалистично е от края на февруари да започнем счетвърта фаза на ваксинирането. Това стана ясно пък от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов, предаде Нова ТВ.

 

Ако Европейската комисия одобри ваксините на всички компании, България може да получи до 18 млн. дози, съобщи председателят на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов, цитиран от БНТ. Той акцентира, че днес или утре се очаква ЕК да излезе с решение за оксфордската ваксина. "До юни, при двете одобрени ваксини би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, 2 млн. да бъдат ваксинирани. Ако четвъртата ваксина получи разрешение – 2,4 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани, ако петата получи разрешение, вече над 2,5 млн. души ще могат да се ваксинират", изчисли Кирилов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов призна, че не се обижда от квалификации, които се правят по негов адрес. "Сигурен съм, че след време най-големите ми критици с благодарност ще се подходят за всичко, което сме направили", заяви той.

"Този толкова малък вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да сме доволни от него. От друга страна обаче хората започват да стават недоволни, започва да им се изчерпва търпението, те си искат живота обратно. Ние не по-малко искаме живота обратно. Но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави", изтъкна министърът.

Водещи

Най-четени