Жалби може да забавят изграждането на третия лъч на метрото 24.10 | 13:05

Граждани смятат, че съоръжението ще наруши потока на подпочвени води

От iNews.bg

Жалби може да забавят изграждането на третия лъч на метрото. Това потвърди главният архитект на София Петър Диков. Става въпрос за оплаквания по решението на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). "Проектът за третия лъч на метрото е подробно проучен и подложен на голям брой обществени обсъждания. Бяха проведени съвети с участието на много граждански съвети и експерти", допълва той.

По думите на Диков към момента има подадени две жалби до Министерството на околната среда и водите, които са свързани с Оценката на въздействието върху околната среда. По думите на главния архитект на столицата те са свързани по-скоро с неразбиране на документа, отколкото с реални притеснения с екологичността на третия лъч на метрото.

"Дано не е с цел умишлено да се бави строежът му. Допълнителният ефект от метрото е, че намалява трафика, изгорелите газове, шумовото замърсяване и други негативни ефекти, които причиняват автомобилите”, казва още Петър Диков.

Основният мотив в жалбите е, че построяването на третия лъч на метрото ще наруши естествения поток на подпочвени води и минерални извори. Според експерта това звучи несериозно.

"Не бива всеки да се прави на специалист в области, от които не разбира. Към проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания – всичко, което е необходимо, освен това вече имаме два лъча на метрото, които са изградени и функциониращи", посочва Петър Диков, цитиран от агенция "Фокус".

Той допълва, че реално е възможно забавяне на строежа на метрото заради тези жалби. По думите на главния архитект на София ще има среща с техните податели.

"Ще инициираме среща с тях, в която ще разговаряме и ще си кажем аргументите – те техните и ние нашите. Делото е насрочено за края на април, а е ясно, че ако тръгне процедура по съдебен спор, няма да се разреши на първото заседание”, обясни Диков.

Водещи

Най-четени