Знаем ли достатъчно за енергийните напитки? 26.11 | 10:25

Време е у нас да се предприемат ограничения за продажбата на енергийни напитки, смята експертът от БАБХ Атанас Дробенов

От Ивелина Георгиева

От доста време насам консумацията на енергийни напитки у нас расте, докато в други страни налагат пълна забрана за тяхната употреба. Безспорно на всеки му се случва, когато излезе на заведение да си поръча енергийна напитка като разредител на алкохола или когато се чувства изтощен, да търси тонизиране чрез нея.

Напоследък се въвеждат наредби и стандарти за млечните и месни продукти, но като че ли енергийните напитки остават извън вниманието на контролните органи и законодателството.

Малко хора знаят какви рискове крие честата употреба на енергийни напитки и особено консумацията им съвместно с алкохол. Затова iNews потърси специалист от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), под чийто контрол попадат енергийните напитки.

Инж. Атанас Дробенов е експерт в дирекция "Контрол на храните" към БАБХ и се занимава от доста време с контрола върху тонизиращите напитки.

716467Инж. Дробенов, обяснете като специалист, какво представляват енергийните напитки?

- Енергийните напитки са тонизиращи напитки, които се консумират, с цел да придадат на организма бърз приток на енергия. Те имат обаче прекалено стимулиращо и възбуждащо влияние върху организма на човек. В днешно време хората изпадаме в моменти, в които имаме нужда от повишаване на жизнения тонус и да сме по-работоспособни. Тогава имаме нужда от подобна напитка или кафе. Но трябва да се има предвид, че енергийните напитки, освен че действат стимулиращо, те могат да окажат вредно влияние върху човешкия организъм при определени обстоятелства.

Какво е важно да се знае за тях?

- Трябва задължително да се знае какво съдържат енергийните напитки. Те са енергийни, защото всички съдържат доста голямо количество кофеин, вложен в тях от различните екстракти. Кофеинът се извлича от различни семена и растения, като на първо място се извлича от кафето, след това от растенията кока, мате и гуарана. В тях има и други вещества, които се извличат от наркотични растения.

Важно е да се знае, че количеството на кофеин в енергийната напитка е много по-голямо, отколкото съдържанието на кофеин в едно кафе. Обикновено то варира между 70 и 200 милиграма на литър и това е количество кофеин, което се съдържа в една голяма чаша силно кафе. Но в доста голяма част от енергийните напитки има такива със съдържание на над 400 милиграма кофеин на литър, което е едно опасно количество при положение, че напитката съдържа и други стимулиращи вещества.

Освен голямото количество кофеин, в почти всички енергийни напитки се съдържат и други стимулиращи вещества като таурин, теобромин и други съставки със стимулиращо въздействие. Напоследък е актуално и модерно във всички енергийни напитки да се влага екстракт от растението гуарана, което е подобно на кафето.

Какво въздействие оказват върху организма?

- Кофеинът действа възбуждащо на нервната система, тауринът и теоброминът действат стимулиращо върху сърдечната дейност. Някои съставки в напитките действат върху мускулната дейност. Тази комбинация от активни вещества въздейства като цяло на организма - на нервната система, сърдечната и мускулната дейност.

Енергийните напитки крият риск, особено за младия организъмза децата, юношите и подрастващите. Младият организъм не се нуждае от такива неща. Той се нуждае от съвсем други хранителни вещества. Употребявайки този род напитки, влиянието им върху децата и юношите е още по-голямо, отколкото за един по-зрял организъм. Младите не знаят как да ги използват и консумират, защото когато се прекрачи нормалната мярка, тогава става лошото.

Във всяка една енергийна напитка се влагат много изкуствени съставки. Това са предимно добавките с Е номера - подсладители, консерванти, антиоксиданти, оцветители. В комбинация с тези съставки енергийните напитки стават още по-вредни.

Смесването на енергийни напитки с алкохол е недопустимо.

Употребата им заедно с алкохол е токсично съчетание. Има дори смъртни случаи. Затова трябва да има задължително предупреждение на етикета, че подобно съчетание е опасно и крие риск от смърт. Какво пречи да има такова нормативно изискване. В съчетание с цигари става още по-страшно. Прекалената употреба води до последствия.

Как се контролира продажбата и разпространението на енергийни напитки?

- Няма специфични изисквания за енергийните напитки, което не е добре. В националната наредба за етикетирането има изискване във всички напитки, в които се съдържа кофеин над 150 милиграма на литър на етикета да има предупреждение "високо съдържание на кофеин". Но тази норма отговаря за количество кофеин, което се съдържа в две силни кафета, а според мен тя трябва да бъде много по-ниска, защото това е доста силно количество.

За добавките, които се влагат има изискване, че трябва да е посочена вложената добавка. Не само изкисването за нейния Е номер, но и наименованието на категорията му трябва да присъства на етикета. Така всеки ще може да си направи своя извода.

Агенцията по храните контролира строго изискванията за посочване на пълния състав на съдържанието на енергийните напитки, но не са приети никакви други ограничения за тях, въпреки че са обсъждани многократно.

Излезе забрана за цигарите, а за енергийните напитки няма. За мен това не е правилно, като имаме примера на доста европейски държави. Време е у нас да се приемат някои ограничения и забрани за продажбата на енергийните напитки, особено насочени към младите хора.

Според мен една енергийна напитка трябва да се продава със задължително указание за нейната консумация. Това го няма в законодателството. Трябва да има задължително обозначение, колко е допустимото количество за консумация, за да не се прекалява.

Каква е практиката в другите страни?

- Във Франция, Дания и Норвегия е въведена пълна забрана за консумация на енергийни напитки. В Америка, откъдето идват тези напитки, законодателството е въвело редица забрани. Една от тях е, че съдържанието на кофеин в една еднолитрова напитка не трябва да надвишава 200 милиграма. Над това количество напитката вече става опасна.

Ще бъдат ли предприети скоро някакви действия относно по-засиления им контрол?

- Инициативата трябва да дойде от здравеопазването, защото те са свързани преди всичко със здравето на хората. Ограниченията и изискванията, които съществуват в законодателството се контролират от наша страна, но трябва да се направи нещо, защото се засилва тяхната употреба и то особено от млади хора.

Най-важното е хората да се информират. Бих посъветвал всички, които консумират такива напитки да знаят, какво съдържат те и да имат известни познания.

Водещи

Най-четени