Мийте си ръцете и пийте цинк срещу простуда 03.02 | 11:40

Ново изследване изяснява добрите методи за превенция в сезона на настинките

От Кирил Русев

Добрата лична хигиена и приемът на цинк под формата на хранителна добавка са най-сигурните методи за предпазване от простуда. Това твърди ново изследване, публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация. То представлява щателен преглед на 67 научни документа, с цел установяване ефективността на често използваните лекарства и натурални рецепти против настинка.

Лечение

Според анализа най-добрите симптоматични лекарства при наличието на заболяване са болкоуспокояващите, капките за нос и стандартните сиропи против кашлица, които се продават без рецепта.

Съдържащите парацетамол продукти успешно се справят с главоболието, болките в синусите и мускулите.

Болкоуспокоителните с ибупрофен се очертават като най-ефективни за третирането на треска, особено когато става дума за деца.

Капките и спрейовете за нос с ипратропиум бромид пък са на челно място в класацията за препарати против течащ нос.

Лекарствата против кашлица с антихистамини са средно ефективни при лечението на простуда, при това единствено в комбинация с деконгестанти. В научната литература липсват данни за тяхната ефективност при самостоятелна употреба.

Само 5% от настинките вървят ръка за ръка с бактериални инфекции и това е причината антибиотиците да не са ефективен метод за тяхното лечение.

Превенция

Средностатистическият възрастен се простудява 2-3 пъти в годината и поради тази причина е особено важно да се обръща достатъчно внимание на методите за превенция. В това отношение като най-добри практики се отличават поддържането на добра хигиена на ръцете (в това число миене и употреба на различни дезинфектанти с алкохол) и приемът на цинк като хранителна добавка.

Противно на масовите схващания, ехинацея и витамин С не са ефективен начин за предпазване, нито за лечение на простуда. За ефективността на натурални лекове като чесън, женшен и джинджифил няма категорични сведения.

Водещи

Най-четени