Тръба за руски газ до Варна остава мираж 11.06 | 16:31

Не обсъждаме с „Газпром“ такива проекти, каза Делян Добрев

От iNews.bg

Тръба, по която до Варна да стига руски газ през Черно море, засега остава мираж. Това стана ясно от думите на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. "Втора тръба от "Турски поток”, която да доставя руски газ до Варна, на този етап не се обсъжда", заяви той пред БНР. Той обясни, че причината това да не е тема на разговор между София и Мосвка е в проблемите, разразили се около проекта "Южен поток". "Същите ще се пренесат върху която и да е тръба, която излезе директно на европейския бряг”, предаде бТВ.

Той припомни, че Брюксел изисква строителят на газопровода да не добива синьо гориво, таксата за пренос да се определя от националния регулатор, а не от акционерите и да се дава достъп на конкурентни оператори още от началната точка на съоръжението. Това бяха все проблемни области при "Южен поток”.

Затова и срещата на енергийния министър Теменужка Петкова с шефа на "Газпром” Алексей Милер и подписаната пътна карта за развитие на газопреносната мрежа не включват нов газопровод. "Това, което се търси са варианти след като бъде изградено трасето на "Турски поток", ние да развием нашата газопреносна мрежа, така че да можем излишните количества газ от Турция, евентуално да доставяме до други страни”, обясни Добрев.

Водещи

Най-четени