Каква е здравословната норма за сън при децата? 01.09 | 15:37

Няколко съвета как да създадете здравословни навици у децата, за да почиват пълноценно

От Елена Кирилова

Връщането към рутината, свързана с ходенето на училище, може да се окаже истинско предизвикателство както за децата, така и за родителите. Тук се появява въпросът какво определя това колко продуктивни ще сме през деня и как заниманията ни от предишния ден ни влияят днес.

Тъй като учебната година започва скоро, най-доброто, което можете да направите за детето си, е да се уверите, че то развива здравословни навици за сън, съобщава Fox News.

Повечето малчугани не спят достатъчно, което може да окаже неблагоприятен ефект върху поведението и представянето в училище.

Изследвания предполагат, че лишаването от сън и лошите новини сред децата и тийнейджърите могат да допринесат за редица здравословни проблеми, включително диабет, затлъстяване, депресия и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки че повечето изследвания не могат да кажат точно колко сън е необходим на децата и младежите в училищна възраст, Американската фондация за сън твърди, че:

- Децата между 3 и 5 години се нуждаят от 11 до 13 часа сън всяка нощ;

- Децата между 5 и 10 години се нуждаят от 10 до 11 часа сън на нощ;

- Децата между 10 и 17 години се нуждаят между 8,5 и 9,5 часа сън на нощ.

Ето няколко начина, по които да създадете добра среда за сън и да установите график за лягане на детето си, така че да му гарантирате нужната почивка:

- Последното ви ядене за деня трябва да е няколко часа преди лягане и да не съдържа напитки с кофеин или шоколад.

- Позволете на детето си да си почине, след като приключи с домашните работи.

- Топлата баня час преди лягане може да ви помогне да успокоите детето си, но знайте, че за някои малчугани къпането може да действа стимулиращо. Ако детето ви е такова, използвайте душа преди училище, за да му помогнете да се събуди по-лесно.

- Създайте приятна среда за сън като намалите осветлението и шума в детската стая. Това значи да спрете телевизора, радиото, компютъра и дори мобилните телефони. Изберете подходяща температура за стаята на детето си. Повечето хора спят добре, когато в стаята е хладно.

- Придържайте се към разписанието за лягане дори и през почивните дни.

Все пак помнете, че някои от тези препоръки не винаги са лесни, особено за работещите родители.

Водещи

Най-четени