КЕВР предупреди за по-високи сметки за парно през зимата 23.08 | 12:40

Прогнозите на „Булгаргаз“ за 15% поскъпване на газа са реалистични, смята Иван Иванов

От iNews.bg

Енергийният регулатор намекна, че ще плащаме по-скъпи сметки за парно през предстоящата зима. Това стана по време на днешното обществено обсъждане на прогнозата на "Булгаргаз" за цената на синьото гориво за третото тримесечие. Според общественият доставчик от 1 октомври тя трябва да се вдигне с 15%. При това положение обаче, според наредбата, ще трявба да се увеличат и тарифите на топлофикациите.

Ще има увеличение на цената на природния газ от 1 октомври, обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Промените зависят от цената на суровия петрол на международните пазари. Към момента изглеждат реалистични прогнозите на "Булгартрансгаз" за 15-процентно увеличение, заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, цитиран от БНР.

До края на септември Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие. Иван Иванов допълни, че при наличие на значително увеличение, това автоматично ще повлияе и на цената на топлинната енергия:

"Всичко ще направим възможно, ако се наложи увеличение, то да бъде направено в началото на отоплителния сезон, защото не искам да си помисля дори, че може да се прави увеличение на цената на топлинната енергия по средата, на 1-ви януари".

Водещи

Най-четени