НАЗП: Множество сигнали от граждани, че във ваксинационните центрове в страната ползват по един чифт ръкавици на ден 28.05 | 11:32

НАЗП напомня задължителните документи във връзка със стандарта за качество и съответствие на ръкавиците с нормите на ЕС

От iNews.bg

След като Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП) повдигна тревожния въпрос за това, че във ваксинационните центрове в страната вместо с отговарящите на европейските стандарти нитрилни ръкавици, манипулациите масово се извършват с латексови, които изобщо не покриват задължителните стандарти и се ползват многократно, десетки граждани сигнализираха, че също са потърпевши от тази практика. Потребилтелите дори описват ситуацията като още по-обезпокоителна, защото са разбрали, че в момента всеки кабинет разполага само с по един чифт ръкавици за целия ден. Това на практика означава, че здравният работник не сваля тези ръкавици през целия си работен ден, докато през него преминават десетки пациенти.

Другият сериозен проблем, че тези ръкавици, както установи и НАЗП, не са задължителните нитрилни, а латексови. Те, освен че не покриват стандарта за безопасност, създават още рискове за хората, които са алергични към тях или към пудрата, тъй като по време на манипулацията има допир с пациента. Един от сигналоподателите разказва, че на въпрос защо не си сменя ръкавиците, медицинското лице отговорило, че им предоставят само по един чифт на ден. При забележка, че в такъв случай може би е по-безопасно да са без ръкавици, защото тогава поне след всеки пациент ще си мият и дезинфекцират ръцете, отговорът бил, че ръкавиците предпазват здравния работник. Възниква въпросът дали с ваксинациите вместо да ограничават пандемията, всъщност не създават предпоставки за разпространението на вируса. Друга група потребители са сигнализирали НАЗП за сериозни затруднения да получат втора игла на определената за това дата. "Явих се в уречения ден, но ми казаха да изчакам, докато дойдат още 5 човека. Стоях два часа пред кабинета и в края на работната им смяна ме върнаха за другия ден, когато пак трябва да разчитам на късмета си да се събере група от шест човека, за да ни поставят полагащата ни се втора доза от ваксината. Това се налагало, за да не се изхвърля останалата част от съдържанието във флакона. Е, кое е важно – здравето на хората, или да се спести от ваксините?"

НАЗП напомня задължителните документи във връзка със стандарта за
качество и съответствие на ръкавиците с нормите на ЕС:
EN 455-1: 2000, EN 455-2: 2015, EN 455-3: 2015, EN 455-4: 2009
EN ISO 374-1: 2016, EN ISO 374-4: 2013, EN ISO 374-5: 2016
EN 420: 2003 + A1: 2009
EN 1186: 2002
ISO 9001: 2015
EN ISO 13485: 2016

Водещи

Най-четени