Нова заповед: Децата над 5 г. ще влизат в страната без PCR 18.05 | 17:17

След почивка на Малдивите - карантина

От iNews

Нови условия за влизане в страната ще важат от утре, 19 май, съгласно заповед на здравния министър Стойчо Кацаров.

За децата до 5-годишна възраст няма да се изисква PCR тест. Облекчаването на режима важи за деца, които за български граждани, граждани на страни от ЕС, на Обединеното кралство, Австралия, САЩ, Канада, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Руска Федерация, Израел, Кувейт, Беларус и Турция.

Забранява се влизането на пристигащи от: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Те обаче ще подлежат на 10-дневна карантина. В заповедта са посочени държави и територии в Африка, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

Заповедта съдържа списък и на ваксините, които България ще признава от "ваксинационните паспорти" за влизане в страната. Освен регистрираните от ЕМА и у нас 4 препарата (Астра Зенека, Пфайзер, Модерна, Джонсън и Джонсън) ще се признават ваксинационните сертификати на ваксинирани с китайската Синовак и с руската Спутник V.

Пълният текст на заповедта и списък на всички признати ваксини и тестове за влизане в страната ТУК

 

Водещи

Най-четени