Нова надежда в борбата с рака на кожата 30.09 | 16:33

Учени са открили нов начин за използването на лекарства, активиращи естествените защитни механизми на тялото срещу туморите

От Кремена Бедерева

Специалисти дават нова надежда на пациентите с кожен рак, благодарение на "исторически" пробив в търсенето на лек за злокачественото заболяване, пише в. Daily Mail.

Кожният меланом е една от най-смъртоносните ракови болести - досега на страдащите бе даван малък шанс за оцеляване, като много от тях умират до няколко месеца след поставянето на диагнозата. Броят на новите случаи се увеличава в резултат на прекомерното излагане на слънце и използването на солариуми.

На Европейския онкологичен конгрес в Амстердам са представени "впечатляващите" резултати от изследване, чиито автори са открили нов начин за използването на лекарства, активиращи естествените защитни механизми на тялото срещу туморите.

Професор Питър Джонсън от благотворителната организация Cancer Research UK се надява, че постижението е приложимо и в лечението на други видове рак. Методът се състои в комбинирането на две лекарства - ипилимумаб (ипи) и ламбролизумаб (anti-PD1), които все още са в етап на клинични изпитания, но дават обещаващи резултати за разрушаването на защитата на раковите клетки.

Когато се комбинират, двете лекарства осигуряват ефективен "нов тласък" на имунната система. Един на всеки шестима пациенти, третирани чрез метода, е спасен от напреднал меланом. Професор Александер Егермон от института "Гюстав Руси" във Франция казва, че в рамките на пет до десет години успеваемостта на новия метод може да се увеличи до 50%.

"Ако бях направил подобна прогноза преди пет години, хората щях да ме помислят за луд", казва експертът. Меланомът е известен с това, че е трудно податлив на лечение, тъй като обикновено се открива, когато вече е в напреднал стадий, допълва БТА. Онколозите по традиция доста предпазливо използват думата "лечение", когато стават въпрос за рак, но не се притесняват да я употребят, говорейки за постигнатото чрез новия метод.

Въпреки успеха експертите напомнят, че най-сигурният залог срещу кожния рак си остава превенцията и използването на слънцезащитни продукти.

Водещи

Най-четени