Проф. Богов: Новият щам на COVID-19 се хваща, но и преболедува, по-лесно 27.01 | 17:04

В средата на февруари се очаква да има трета вълна у нас, казва шефът на „Александровска“

От iNews.bg

Мина малко повече от година след началото на пандемията от COVID-19. България се изправи пред две вълни, последното от които особено тежка за населението. Готови ли сме за третия пик на епидемията и ще имат ли всички заразени достъп до ефективно лечение – по тези въпроси в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS говори с проф. д-р Борис Богов, директор на УМБАЛ "Александровска" .

По думите му вирусите мутират на 3 месеца по различен начин. Щамът е един, мутацията е факт, не е само една. PCR тестовете могат да установят новия щам.

"Съществуващият ритъм за диагностика при първия щам не е променен при новия. Знае се само, че той е малко по-заразяем, но заразените го изкарват малко по-леко от предишния", обясни специалистът.

"Предполагам, че ще дойде трета вълна. Средата на февруари очаквам да се случи с покачване на заболеваемостта. Болниците са подготвени", увери проф. Богов.

Според него екипите са обучени достатъчно добре, ако се случи до седмица третата вълна да е в своя пик, бихме отговорили с подготовка и апаратура.

Той коментира, че има недоволни съсловия, има конкурентност кой сектор е по-важен, кои са най-опасните. Най-малките ученици са с индекс 1 и 2, най-нисък риск, 6 – 7 са фитнесите, за ресторанти и барове оценката е най-висока – около 10.

Между 35 и 40 човека се ваксинират ежедневно във Ваксинационния център на УМБАЛ "Александровска".

Водещи

Най-четени