След две седмици: Отново с лични карти в болниците 29.03 | 19:14

Болниците ще засипят касата с дела заради излишните разходи за пръстови идентификатори

От iNews.bg

Старата система за чекиране с лични карти при прием и изписване от болница ще замени пръстовите отпечатъци, които съдът отмени окончателно преди ден. Това ще стане след обнародването на съдебното решение в Държавен вестник, вероятно до две седмици, съобщи за Медиапуул новият подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров. Опцията била предвидена в Националния рамков договор и от здравната каса само ще пуснат указание.

Система за прием с лични карти на практика никога не е излизала от употреба, тъй като продължи да действа като алтернатива паралелно с пръстовите отпечатъци, когато чекирането с тях беше затруднено.

Петров посочи, че системата за пръстова идентификация е блокирала редовно, включително и днес. Това обикновено се случвало в пиковите дни и часове за прием през седмицата, предимно в понеделник и четвъртък около 11.00 часа.

"Аз съм доволен, че успяхме да предпазим системата от влизането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ, защото това значеше да се купят между 25 000 – 30 000 четци, което е разход от порядъка на 25-30 млн. лв., а после апаратите щяха да се окажат непотребни", коментира Петров, който бе върнат на поста от служебния министър Илко Семерджиев.

Според негоголемият разход за четци е щял да бъде именно в извънболничната помощ. По негови изчисления болниците са купили не повече от 2500-3000 чекиращи устройства по 286 лв. всяко.

Петров не изключва след отмяната на системата да бъдат заведени дела от болници срещу НЗОК заради задължението да купят чекиращи устройства за пръстовата идентификация, която се оказа незаконно въведена. Болнични сдружения вече дадоха заявка да си търсят правата в съда. Той обаче не смята, че индивидуалните разходи на болниците са толкова големи, че да си заслужава да се водят дела.

По думите му никой в касата не е искал въвеждането на системата за пръстова идентификация. Тя била "наложена брутално" от бившия здравен министър Петър Москов чрез неговите заместници и съветници в управата на НЗОК, твърди Петров.

"Това, освен до загуба на пари, доведе до много загуба на време, нерви и поради постоянните грешки и сривове в системата - и до регистриране на пациенти по алтернативен начин. Те всички бяха проверявани от районните каси, което отклоняваше проверяващите от нормалната им контролна дейност", каза още зам.-управителят на НЗОК.

"Така че няма никакъв финансов ефект за касата от въвеждането на тази система, а има само загуба на средства за НЗОК и болниците, за самата система и за устройства", допълни той.

Авторите на системата за пръстова идентификация от фирма "Стемо – Гама Консулт" обясниха при нейното представяне, че четците допускат и чекиране с карта, което ще позволи впоследствие да бъдат използвани новите лични карти с биометрични данни. Петров обаче не е убеден, че чекиращите устройства, купени от болниците, които позволяват да бъдат използвани и с карта, ще могат да се съвместят и използват при една бъдеща система с електронни здравни карти.

Междувременно адвокати вече агитират здравните заведения да си поискат от Надзорния съвет на здравната каса парите, похарчени за купуването на четци за пръсти. Това стана ясно от думите на юриста Асен Георгиев, адвокат на Федерация "Български пациентски форум”, която е една от организациите, атакували пръстовата идентификация в съда.

"Болниците могат да попитат Надзорния съвет на здравната каса какво да правят със закупените четци за пръсти или да си поискат парите, похарчени за тях", каза Георгиев пред Дарик.

Той припомни, че само софтуерът за новата регистрационна система струваше на здравната каса 476 000 лв., а общата й стойност костваше на болниците около 4 млн. лв. Освен това напомни, че миналата година Надзорният съвет на касата е взел решение да не плаща на болниците за лекувани от тях пациенти, ако те не са си купили четци за пръсти.

Не е ясно обаче какво ще стане с парите на Здравната каса, похарчени за софтуерната система. Тъй като в Закона за бюджета на касата изобщо нямало суми, предвидени за подобни разходи, софтуерът бил закупен чрез перо "Инвестиционни разходи", каза още адвокатът.

Водещи

Най-четени