Само 11% от българите имат застраховка 27.11 | 14:07

37% смятат, че е важно да имаш животозастраховка

От Ралица Стоянова

Едва 11% от българите над 15 години има лична застраховка, като водещ продукт в тази категория е застраховката "Живот", сочат резултатите от изследване.

За младите хора до 30 годишна възраст този дял е малко по-висок – 14,6% от младите в страната имат индивидуална застраховка ("Живот" или "Злополука"). В сравнение с младите хора в Централна и Източна Европа, обаче българите се застраховат много по-рядко. 26% от европейците имат такава застраховка, пише Econ.bg.

През 2011 г. в България 46% от хората заявяват, че имат застраховка в домакинството. Този дял поставя страната ни малко над средното ниво за региона, но все още много далеч от водещите в групата (Австрия и Словения - с над 90% проникване на тази категория застраховки). Основен дял от пазара на този продукт в България се дължи на автомобилните застраховки и по-конкретно на застраховката "Гражданска отговорност", която е задължителна.

37% от участниците в проучването преценяват като важно притежаването на животозастраховка.

Малкият дял на застраховките "Живот" у нас се дължи на ниската покупателна способност на населението и възможностите на потребителите да се справят с подобен разход в рамките на годишния си доход. От друга страна, българите все още не мислят за застрахователните продукти като застраховка на рисковете, които ни заобикалят, нито като възможност за спестяване и дългосрочна инвестиция в бъдеще. 

Водещи

Най-четени