Ако закъсате със здравето - не се тревожете, болниците няма да ви върнат 26.06 | 10:07

Средства за здравните заведения ще има до края на годината, каза Андреева

От iNews.bg

Поне до края на годината хората могат да бъдат спокойни, че ако закъсат със здравето, няма да останат без лечение. 

Здравният министър Таня Андреева гарантира, че средствата за дейностите на болниците ще стигнат до декември месец включително. В парламента тя успокои, че лечебните заведения няма да останат без финансиране. "Видяхме, че се справихме миналата година с бюджет, който не беше правен от това правителство. Болниците ще получат средства”, каза Андреева, цитирана от в. "24 часа". Министърът уточни, че ще има средства и за надлимитната дейност на болниците. Опасността те да не бъдат финансирани изкара лекарите на протест. 

"В бюджета на НЗОК е разчетен финансовият ресурс за дейност извън надлимитната. Това, което мога да успокоя колегите, е ,че всички ще получат средства независимо дали ще бъде през актуализации, или други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината. Сега не може такива тежки прогнози за дефицита до края на годината да се заявяват", посочи тя.

По повод искането на предшественичката ѝ Десислава Атанасова да има спешна актуализация на бюджета на НЗОК тя заяви, че ГЕРБ нямат право да настояват за нищо, след като прибраха парите от касата през 2010 година. "Оттогава касата работи само на приход-разход и няма никакъв резерв, за да може в случай на нужда да го покрива. Смятам, че те най-малко имат право да говорят”, коментира тя.

Водещи

Най-четени