Със средства от ЕС „Карнобатплод“ развива производство, което се реализира успешно на няколко континента 21.11 | 12:19
Вече два пъти семейната консервна фабрика се модернизира с европейско финансиране

Семейството на Елка и Атанас Атанасови вече повече от 20 години успешно стопанисва "Карнобатплод" АД. За успеха на консервената фабрика в малкия град те се грижат заедно с техните синове. С помощта на петдесетината работници в предприятието, семейство развива производство, чиито продукти достигат до различни краища на света. За модернизацията на оборудването на два пъти са разчитали на европейско финансиране - първо по предприсъединителната програма в областта на земеделието и селските райони САПАРД. През последния програмен период техен проект за нови машини и съоръжения на стойност над 1.107 млн. лева е получил финансиране още при първия прием по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). "Проектът почти е изпълнен, има построен хладилник, закупени са също така машини и съоръжения, които заменят ръчния труд на много работници, чието осигуряване е сериозен проблем", споделя изпълнителният директор Атанас Атанасов. От началото на този сезон е в експлоатация и хладилното съоръжение, с чиято помощ се удължава периодът на работа.
От Русия до Австралия
Продуктите на компанията основно се реализират в чужбина, въпреки че имат добър прием в две големи търговски вериги у нас. "Стремим се да продаваме навсякъде. Това обаче означава, че трябва да се удовлетворяват различни вкусове. В момента имаме успешни продажби в Израел, откъдето имат изисквания храните да отговарят на строги стандарти и затова редовно ни проверяват", разказва Елка Атанасова, която също като съпруга си е възпитаник на Университета по хранителни технологии. Компотите от праскови са голямата гордост на семейното предприятие. Освен на Израел, те се продават успешно в Америка, Русия, Италия и други западноевропейски страни, а също така и в далечна Австралия. Суровината пристига в комбината от градините в околността на Карнобат. Преди време е правен внос и от Гърция, но от тази година 99% от използваните праскови са български. Причина за това са увеличените площи с овощни градини, производителите на плодове реагират добре на увеличеното финансиране, но все още родната суровина не е достатъчна. В момента 80-90 на сто от производството на "Карнобатплод" се пада на плодови консерви, а амбициите на собствениците са да се развие и зеленчуковото направление.
Водещи
-
Методи Байкушев: ПП е мишена на българската прокуратура и разследващите органи
Според Байкушев обвинението срещу кмета на община Варна е "съшито с бели конци", категоричен...
12.07 | 18:00
-
Владислав Горанов: На Пеевски няма да му стигнат силите чак за премиер
"Магнитски" е дамга, но не ми трябва реабилитация, политическа най-малкото, посочи той
12.07 | 17:40
-
Иван Иванов на финал на „Уимбълдън“ при юношите
България отново на върха в световния тенис
12.07 | 17:20
Най-четени
-
Борисов с коментар за повишения рейтинг на България
По думите му това е още един добър знак за инвеститорите и за българската икономика, който...
12.07 | 10:55
-
Нинова: Непокорна България вече е официално регистрирана партия
Това съобщи тя с пост във Фейсбук
12.07 | 14:00
-
Мирчев: Споменаването на Асен Василев в делото не ни притеснава, може да кажат и Тръмп, и Джоли
Очевидно става дума за атака към опозиционните кметове, което не означава, че те не трябва да...
12.07 | 12:40