Нов софтуер ще помага на НАП да разкрива данъчни престъпления 02.09 | 17:50

НАП ще внедрява нова система за анализ и информация

От Ивелина Георгиева

Нова управленска информационна система (Data warehouse) ще внедри Националната агенция по приходите (НАП) в своята работа. Това каза началникът на Дирекция "Анализ на политиката” в НАП Трифон Павков, докато представяше новата система.

По думите му системата ще служи за анализ и обработка на информацията, с която данъчните разполагат. Тя ще помага за анализ на последствията на различни решения на НАП и ще дава предложения за оптимизация на процесите в агенцията.

Новата система ще предложи нови решения и услуги за данъкоплатците, с който обслужването им да става по-бързо и ефективно.

С помощта на софтуера, ще могат да бъдат разкривани и данъчни престъпления, като той набеляза повтарящите се действия при данъчни нарушения от различните фирми. Павков каза още, че нарушенията ще могат да бъдат разкривани за много по-малко време и разход.

Трифон Павков даде пример с Холандия, където работят със същия софтуер и той е открил връзката между най-лошо спазващите своите данъчни задължения лица.

Системата ще може да прави анализ на всички рискове и да оценява какви са щетите за бюджета от тях, посочи още Павков.

Цената на новата система е 1 652 796 лева. Tова е и максималната сума, която НАП ще плати на фирмите кандидати за внедряването на продукта. Фирмите ще могат да участват в конкурс за спечелване на обществена поръчка, като ще трябва да притежават сертификат за контрол на качеството и гаранции за опазване на информацията, до която ще имат достъп.

Освен това има изискване фирмите, подали оферти, да имат общи приходи в размер на 2 милиона лева от последните три години и да са извършвали дейността си в сферата на технологиите.

26 септември тази година е крайният срок за подаване на тръжните документи от кандидатите, а отварянето им ще бъде на следващия ден 27 септември, поясни Трифон Павков. Той допълни, че един месец ще трае избора на изпълнител, а срокът за реализация ще бъде 11 месеца.

Победителят в конкурса на НАП при внедряването на системата, ще трябва да я зареди с всички данни от предходните 3 години, обясни още Павков. Фирмата ще получи своето заплащане на 7 транша.

Новата управленска информационна система Data Warehouse се финансира по ОП "Административен капацитет”, със средства от Европейския съюз.

Водещи

Най-четени