КТБ стана управител на средствата във Фонда за жилищно обновяване 09.02 | 18:21

Средствата във фонда за жилищно обновяване ще са в размер на 13 млн. лева

От Ивайло Ачев

Корпоративна търговска банка (КТБ) е класирана на първо място по проведена открита процедура за възлагане на обществената поръчка с предмет "Избор на Фонд за жилищно обновяване" със 158,05 точки. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Вторият кандидат - Първа инвестиционна банка (ПИБ), е получила 120,63 точки, съобщават още от министерството.

Офертите бяха отворени миналата седмица. Тогава стана ясно, че КТБ предлага 6,5% лихва за крайните бенефициенти над основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ, който в момента е 0,18%. Офертата на ПИБ e 6,25% лихва плюс ОЛП. 0,8% ще е годишната такса за отпускане на гаранциите при КТБ, докато при ПИБ ще е 0,5% на тримесечие. И двете банки предлагат гратисен период на кредитите от шест месеца.

Средствата във фонда за жилищно обновяване ще са в размер на 13 млн. лева. Те ще могат да бъдат използвани под формата на нисколихвени заеми и гаранции по заеми на сдружения на собственици или на собственици на самостоятелни обекти (ССО) за внедряване на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради.

Освен това за жилищно обновяване по ОП "Регионално развитие" се осигуряват 50,11 млн. лева. В тази сума влизат 42,59 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие и 7,52 млн. лева национално съфинансиране.

Водещи

Най-четени