Наш лекар спаси жена с тумор, в Англия й обещали операция след година 26.07 | 11:59

Жената е българка, но от близо 32 години живее на Острова

От iNews.bg

69-годишната жената получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания. Препоръчват й да пие болкоуспокояващо защото има мигрена и жената се прибира вкъщи. Главоболието не преминава, а сълзите от болка се увеличават. Правят й скенер и той показва, че дамата е  с "парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните й функции и води до частична парализира. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през месец май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението й пък получава час за след 51 седмици.  Отказвайки  да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в "Пирогов”. Прецизната интервенция продължава 3 часа. По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват  менингиома и спасяват пациентката. "Деликатното при операцията  бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.”, сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

Още на следващия ден след операцията нашата пациентка посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето. Натърпеливо не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината,  с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение. "В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: "Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да Ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук.”

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и наложи да заплвати само консумативите, които НЗОК не покрива.  След няколко дни те ще бъде изписана от неврохирургията на "Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието й.   

Водещи

Най-четени