Има как парите на вложителите в КТБ да се върнат по други начини, а не от хазната 29.10 | 08:16

Недостигът в гаранционния фонд може да се покрие с увеличаване на вноските на банките

От iNews.bg

Недостигът на гаранционния фонд, с който трябва да се покрият депозитите до 100 000 лв. на вложителите на КТБ АД, може да се попълни не с пари от държавата, а по други канали.

Това каза в ефира на TV7 червеният депутат Янаки Стоилов. 

Според него средствата могат да се намерят, ако авансово се съберат вноските от банките или бъде увеличен техният размер. Също така имало резерв за попълването в БНБ. 

Зам.-шефът на Народното събрание коментира и внесения законопроект на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, свързан с казуса "Корпоративна търговска банка". Социалистът изрази мнение, че текстът няма реши проблемите с финансовата институцията. Според него законът може да отпуши част от общественото недоволство. 

Стоилов коментира и преговорите за съставяне на правителство. Той предрече, че ДПС ще участват във властта. За разлика от предишното управление, когато подкрепата за кабинета е била ясно разписана и демонстрирана, сега участието на движението щяло да бъде по-сложно и неясно. 

Народният представител нарече ДПС корпоративна структура и намекна за определени финансови отношения между движението и ГЕРБ. Той отказа да назове конкретни имена, но посъветва да се проследят лица, които са трупали богатства по време на ГЕРБ и са продължили да трупат и по времето на предишното правителство. Важното според него било да се види дали тези хора ще продължат да благоденстват и при новия кабинет. 

Водещи

Най-четени