КЗК: Има картел в "безплатното" саниране 21.12 | 13:30

13 фирми са си поделяли блокове и са съгласували цени за обследване и изготвяне на паспорти, твърди Комисията

От iNews

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в непозволени договорки 13 фирми - участнички в Националната програма за енергийна ефективност, по-известна като програмата за "безплатно" саниране на панелки. Според КЗК фирмите са действали като картел - съгласували са помежду си коя кой обект да поеме и са се разбирали да подават оферти на високи цени. Уличените са "Мултиплекс инженеринг", "ВМЛ - консулт", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Тобо инвест", "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип" и "Протико Ил".  Дружествата се занимават с обследване на сгради и с изготвяне на технически и енергийни паспорти, пише в. "Сега".

Антимонополният регулатор е подхванал разследването си по сигнал на община Търговище - възложител на обществени поръчки по програмата за "безплатно" саниране". Кметът изпратил в КЗК  копия от кореспонденция между фирми, а след внезапни проверки в офисите на "ВМЛ-консулт", "Архкон Проект" и "Евиданс инженеринг" комисията открила в компютрите още имейли, разкриващи неразрешени договорки с участието на още доста други дружества, работещи по милиардната програма за енергийна ефективност. Така засега общо 13 фирми са се оказали въвлечени в заверата, а регулаторът установил, че освен в Търговище картелът бил пуснал пипала в още две области - Пловдив и Гоце Делчев. В хода на разследването някои от участниците са предложили да сътрудничат на комисията, за да се отърват от глоби или поне да смалят санкциите. Те са дали допълнителни доказателства за подялбата на обекти и за съгласуване на цени.

Странно е, че засега антимонополният орган вижда нередности само  при обследването и паспортизацията на сгради. Тези дейности всъщност са дребни като суми на фона на другите обществени поръчки по програмата за безплатно "саниране" - самите ремонти. Две правителства на Бойко Борисов позлатиха строителните фирми, като отделиха за обновяване на стари панелки 2 милиарда лева. Така се стигна до рекордни разходи от порядъка на 3 млн. лева за блок - за обследване, смяна на дограма и лепене на изолация. Няма данни КЗК или друг държавен орган да е потърсил причините за скъпите ремонтни дейности, заради които двата милиарда стигнаха за безплатно саниране едва на около 2000 блока при десетки хиляди плачещи за обновяване. През април 2017 г. служебният строителен министър Спас Попниколов обяви, че е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения при разходването на публичен ресурс по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Прокуратурата потвърди, че е получила сигнал, но не предприе нищо с оправданието, че министърът не бил посочил какви вреди са нанесени на бюджета и че изложените данни били "неясни и неконкретни".

ОБРАТИ

Казусът с картела в безплатното "саниране" обаче е далеч от приключване и глоби засега няма да има за никого. Уличените компании имат 30 дни срок да представят възраженията си и да се опитат да оборят твърденията на КЗК. Нищо чудно накрая да се окаже, че картел няма. Нещо подобно се случи с разследването срещу големите търговци на бензин и дизел. Комисията видя картел, но после "ЛУКойл България" и другите едри играчи успяха да я разубедят. КЗК забрави за петролния картел и високите цени, а вместо това обвини бизнесмена депутат Веселин Марешки, че прави дъмпинг и продава автогорива на своите бензиностанции "ВМ петролиум" на ниски цени, коментира вестникът.

Водещи

Най-четени