СЗО: При 50 на сто ваксинирано населението се очаква до 70 на сто предотвратяване на хоспитализациите 08.06 | 13:40

В срещата са участвали главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и националният координатор за СЗО Олга Сотирова

От iNews.bg

При 50 на сто ваксинално покритие сред населението се очаква до 70 на сто  предотвратяване на хоспитализациите заради COVID-19.  Това е било посочено от представители на Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа по време на онлайн среща, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

В срещата са участвали главният държавен здравен инспектор  доц. Ангел Кунчев  и националният координатор за СЗО  Олга Сотирова.

По време на форума е било обърнато внимание на необходимостта фокусът да продължи да бъде насочен към ваксиниране на хората над 60-годишна възраст, на хронично болните, както и на здравните работници. Целта е при тези приоритетни групи  да бъде постигнато 80% ваксинално покритие срещу COVID-19.

Като пример за провеждането на успешна имунизационна кампания е била дадена Германия, където 77 на сто от хората над 60 години и 75 на сто от здравните работници са ваксинирани с една доза, а  85 на сто от живеещите в домове за възрастни хора са със завършен ваксинационен курс.

От Регионалния офис на СЗО са представили различни възможности за   подкрепа на държавите членки на региона по отношение на  по-доброто възприемане на ваксините  от страна на населението.

Срещата е била организирана от дирекция "Национални здравни програми" на Регионалния офис на СЗО в Европа. В нея са участвали над 100 представители на 53-те държави членки на регион Европа.

Водещи

Най-четени