Под 5% от леглата в болниците са заети от пациенти с COVID-19 03.11 | 19:03

От 48 865, за които НЗОК плаща, 28 641 към момента са свободни

От iNews.bg

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна общо за 48 865 легла за активно лечение. Изключени са психиатричните легла. Това съобщават от фонда след запитване от БНР за броя легла за лечение на пациенти с Covid-19.

Малко над 20 хиляди са заетите към началото на ноември легла, става ясно от от информационната система на НЗОК, като от тях 2 309 са за пациенти с коронавирусна инфекция, което е 4,7% от общия брой.

Незаетите към горната дата легла за активно лечение са 28 641 - или 59%.

НЗОК ще извършва контрол на заетостта на леглата на ниво лечебно заведение (т.е., на база на общия брой договорени легла, за които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК), а не както досега на ниво отделение и структури в съответното лечебно заведение във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната и осигуряване на възможност за оперативно управление на леглата на ниво лечебно заведение и регион.

Най-голям брой легла за пациенти с Covid-19 има заети съответно с София- 512, в Пловдив - 371, следват Бургас, Варна и Русе, най-малко са разкритите легла във Ловеч, Видин, Враца и Перник.

Във връзка с тиражирани публикации за липса на лекари в лечебните заведения от Здравната каса съобщават, че по данни на информационната система на институцията към 30.09.2020 г. Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с 28 529 лекари, работещи в лечебни заведения в цялата страна.

Водещи

Най-четени