МЗ: Ваксинационният сертификат не трябва да дискриминира никого 07.03 | 11:00

Доставките на ваксини са планирани така, че да има втора доза за всички, отбелязва Жени Начева

От iNews.bg

"Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена втората доза на всички". Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм:

"Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той".

По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата:

"Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската агенция по лекарствата одобри заявките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с тях за доставка".

Все още се водят преговори за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия, уточни Начева и добави, че проблемът със забавянето на доставките касаят не само България, но и всички останали страни от ЕС. 

И на експертно, и на политическо ниво се работи усилено по т.нар. сертификат при ваксиниране, съобщи Жени Начева:

"Въпросът има политически, правен, медицински и етичен измерител. Има постигнат напредък в мрежата по електронно здравеопазване на ниво ЕС относно минималния набор от данни в сертификата по ваксиниране. Ние сме една от първите държави, които подготвиха този сертификат. Той дава достъп както на територията на страни от ЕС, така и на трети държави - за проверка на неговата автентичност и верификация на данните".

Позицията на Министерството на здравеопазването е, че крайното решение за сертификата не трябва да дискриминира лицата, които не желаят да си поставят ваксина:

"Не трябва да има дискриминационно решение за свободното движение между държавите, което да е на базата на конкретен медицински признак".

На 17 март се очаква да бъде публикувано законодателно предложение на Европейската комисия за т.нар. зелени паспорти, което да бъде обсъдено, обяви зам.-министър Начева и уточни, че българските институции и експерти са подготвени, за да бъде взето най-правилното решение на политическо ниво. 

Във връзка със спирането на плановите операции от 8 март, зам.-министър Начева обясни, че все още се обсъжда темата и не е взето окончателно решение за цялата страна. 

"Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения", обясни тя и подчерта, че здравната система е обезпечена и финансово и с достатъчно медицински кадри за преодоляване на пандемията.

Водещи

Най-четени