От общинските столични АГ-та през 2018 г. са проплакали 4758 бебета 21.01 | 15:36

Децата обаче са със 139 по-малко спрямо родените през предходната 2017-а

От iNews.bg

4758 бебета са се родили в двете общински АГ болници в столицата – "Света София" и "Шейново". Това е със 139 деца по-малко от 2017-а. Общата тенденция за спад на раждаемостта се отразява и в тези лечебни заведения, предаде БНР.

Столичната община инвестира над 915 хил. лева в нови бебешки легла, ремонт на покрива и други реновации в "Света София". Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова се включи в ритуала в болницата по случай Бабинден.

На празника болницата може да се похвали с обновено Отделение за хирургия на млечната жлеза. Началникът на отделението д-р Тихомир Гемеджиев разказа, че зачестяват случаите на жени, засегнати от рак на млечната жлеза.

"Възрастовата граница на жените с рак на гърдата намалява. Повечето пациентки са между 30 и 50-годишни, докато преди 15 години това беше рядко срещано. Цялата основа на заболяването ляга на скрининга, профилактиката. Колкото повече профилактика, толкова по-добре", заяви лекарят и допълни, че ежедневно през отделението минават 35 жени, като в него има затворен цикъл за лечение на рак на гърдата.

21 милиона лева са предвидени в тазгодишния бюджет на София за здравеопазване, посочи Фандъкова, като 10 милиона лева са за дофинансиране на общинските болници, а останалите са за инвестиции.

"Това е изключително важно за болницата. Тя ни дава възможност да поддържаме болницата в сегашния ѝ вид", изтъкна директорът на "Света София" д-р Гергана Коларова и допълни, че Здравната каса не покрива всички дейности. Д-р Коларова изрази задоволство от новото Отделение за хирургия на млечната жлеза. 

Водещи

Най-четени