За вредата от електронните цигари! 23.01 | 09:40

Били между 5 и 15 пъти по-канцерогенни от тютюна

От Кремена Бедерева

Загрята до максимум и дълбоко вдишвана, парата на никотина от електронните цигари образува формалдехид, вещество, което ги прави между 5 и 15 пъти по-канцерогенни от тютюна, установи американско изследване, цитирано от AFP.

"Ние със сигурност констатирахме, че формалдехидът се образува в процеса на образуване на парата в електронните цигари", е написано в разработката на изследователите от университета в Портланд.

Специалистите са използвали машина "за вдишване", която тествала парите на електронните цигари при нисък и висок волтаж. Те проследили как се образува формалдехида от течността в електронните цигари, съдържаща никотин, химически ароматизатори, глицерин и пропилен-гликол.

Изследователите не установили образуването на формалдехид при нисък волтаж /3,3 волта/. Но когато течността се нагреела при 5 волта напрежение, концентрацията на формалдехид рязко скачала и многократно надминавала тази в обикновените цигари.

По този начин потребителят, който използва електронна цигара и поглъща всеки ден еквивалента на 3 милилитра от никотинизираната течност, при силно нагряване поема 14 милиграма формалдехид. За сравнение, "традиционният" пушач на тютюневи цигари, който пуши 1 пакет цигари дневно, поглъща около 3 милиграма от споменатото канцерогенно вещество.

Пушачите на електронни цигари, при вдишването на 14 милиграма формалдехид дневно, са с увеличен риск от рак между 5 и 15 пъти.

Водещи

Най-четени