Ще плащаме по-малко ток за празника на Нова година 04.01 | 15:02

Потреблението на 31 декември е било сериозно по-малко спрямо миналата година

От iNews.bg

Рекордно ниско потребление на ток на нова година отчете Енергийният системен оператор (ЕСО). Електроенергийната система е готова за очакваното застудяване. Всички ремонти по мрежите са приключени в срок, заявиха от ЕСО пред БНТ.

Близо 1000 мегавата по-малко сме потребили на 31 декември, спрямо същия ден на предходната година, отчитат от комапнията. Над 37 млн. мегаватчаса са потребени през цялата 2020 година.

"Отчетохме връх в системата 5300 мегавата товар на 31 януари. Той е значително по-нисък, отколкото отчетеният през 2019-а година. Тогава товарът в системата беше 6300 мегавата. За нас основната причина за това намаление в товара в системата е по-високата температура. С приблизително 10 градуса по-топла беше тази Нова година, в сравнение с 2019-а година. На Коледа, за разлика от Нова година, товарът в системата беше по-висок, отколкото миналата 2019-а година, въпреки че температурите са били сходни, разликата е била само 0,2%, но отчетеното повишение на товара е с 3,4% в сравнение с 2019 г.", каза за БНТ Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

През миналата година ЕСО е преизпълнило инвестиционната си програма с 114%, като се е инвестирало в преносни мрежи за близо 280 млн. лв. Амбицията тази година е да се свържат електроенергийните пазари по линиите България - Румъния и България - Гърция. По този начин ще се гарантира диверсификация на доставките на ток, по-големи количества за борсата и съответно по-конкурентни цени.

Водещи

Най-четени