Ще ядем екзотични плодове от Индонезия 11.12 | 20:42

А страната ни се оказва стратегическо място за инвестиции в Европа, тъй като данъците ни са ниски

От Кремена Бедерева

Индонезия може да предостави на родния ни пазар висококачествен ориз и традиционни за тропиците плодове. А страната ни се оказва стратегическо място за инвестиции в Европа, тъй като данъците ни са ниски и разполагаме с добре образована работна ръка.

Това е заявил зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на среща с Диан Трианшах Джани, който е съпредседател от индонезийска страна на Междуправителствената българско-индонезийска смесена комисия за сътрудничество, цитиран от пресслужбата на МЗХ. В срещата е участвал и Бунян Саптомо, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия у нас.

Зам.-министър Гечев е представил пред гостите си някои от възможните сфери за сътрудничество между двете страни. В сектор земеделие и храни България може да предложи култури, които са характерни за по-студените климатични зони и не могат да виреят в Индонезия.

Други потенциални области за сътрудничество са производството на вино, иновациите и технологиите, фармацевтичната индустрия и военната промишленост. Индонезия е една от страните, към които България проявява сериозен интерес за търговски отношения, е отбелязъл Явор Гечев.

От страна на Индонезия има интерес към инвестиции в сферата на СПА туризма.

Индонезийски СПА центрове имало изградени вече в Чехия и Словакия, се посочва в съобщението на МЗХ. "България заема едно от челните места в света по наличие на минерални извори, което я прави изключително подходяща за инвестиции в сферата на рекреативния туризъм", е информирал зам.-министър Гечев. Той е допълнил, че държавата ни разполага с много древна история и култура, които привличат вниманието на туристите от цял свят.

Зам.-министърът и представителите от Индонезия са се договорили следващата среща на Междуправителствената българско-индонезийска смесена комисия за сътрудничество да се проведе в азиатската държава, не по-късно от март 2014 г.

1134744

Водещи

Най-четени