От КНСБ искат субсидиите за земеделие да се разпределят по нова схема 22.07 | 17:11

Синдикатите предлагат да се въведат допълнителни изисквания за производителите

От iNews.bg

Синдикатите у нас настояват субсидиите за земеделие за новия програмен период да се разпределят по нова схема, като бъдат въведени допълнителни условия. От КНСБ подчертават, че значителна част от средствата отиват при зърнопроизводителите. Президентът на конфедерацията Пламен Димитров подчертава, че е необходимо субсидиите в областта на земеделието да са обвързани с допълнителни условия. Според него това ще стимулира развитието и на останалите сектори в селското стопанство.

"Ние приветстваме въвеждането на намаленията на субсидията за единица площ, която може да получи един земеделски стопанин, но настояваме то да бъде обвързано с компенсиране на реално платените заплати и осигуровки и данъците за предходната година", коментира Димитров. Според него само подобни мерки биха спомогнали за регистрирането на неатата работна ръка в земеделието.

От КНСБ искат да има задължително изискване за производителите да бъдат регистрирани по Наредба 3, както и да нямат дългове към държавата. Също така те трябва да спазват трудовото и осигурителното законодателство у нас, информира БНР. "Не казваме, че в зърнопроизводството не трябва да има допълнителни плащания, но трябва заедно с това и други сектори да бъдат включени в схемата”, казва Пламен Димитров.

От анализ на синдиката става ясно, че българските плодове и зеленчуци се изнасят за преработка, а в страната ни се внасят чужди готови продукти. Именно заради това от КНСБ предлагат изграждането на малки преработващи фирми в районите на производство. Това трябва да подпомогне за разкриването на нови работни места.

Последните изчисления показват, че средната работна заплата на работещите в селското стопанство се равнява на 670 лв., като средната стойност за страната е 800 лв. Заедно с това производителността на труда в сектора е с 30% по-малка от средната за страната.

Водещи

Най-четени