Ще има ли ваксини за децата, родени след 1-ви юни? 13.08 | 20:30

До дни се определя изпълнителят на доставката на медикаменти, съобщават от МЗ

От Цанка Донкова

До дни ще бъде определен изпълнителят на договора за доставката на ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и още три заболявания. След като се появиха опасения, че децата родени след 1 юни тази година могат да останат без медикаменти за имунизация, заради нормативна промяна от Министерството на здравеопазването (МЗ) посочват, че този проблем скоро ще бъде решен.

Ведомството в качеството си на възложител е обявило в Агенцията за обществени поръчки нова открита процедура по ЗОП за доставка на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации по обособени позиции, включително за шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит тип Б.

Очаква се до няколко дни да е определен изпълнителят на договора за доставката на шесткомпонентната ваксина, съобщава пресцентърът на МЗ.

По обявена от МЗ през април обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации и за биопродукти за постекспозиционна профилактика за 2014 г. е прекратена позицията за осигуряване на петкомпонентната ваксина с мотив - неподаване на нито една оферта, се посочва в съобщението.

Отчитайки практиките в другите европейски страни в използването на многокомпонентни ваксини и на основание на препоръките на Експертния съвет по надзор на заразните болести, имунопрофилактика и противоепидемичен контрол - консултативен орган към министъра на здравеопазването, е променена Наредба номер 15 за имунизациите в България.

В Националния имунизационен календар е включена споменатата шесткомпонентна ваксина. В изменената наредба основната имунизация с шесткомпонентна ваксина се въвежда за родените след 1 юни 2014 г. и в съответствие със схемата на приложение първият прием на ваксината следва да е най-рано през август, когато са предвидени първите доставки в обявената обществена поръчка, обясняват от МЗ.

По време на процедурата МЗ чрез своите регионални структури всекидневно осъществява наблюдения и получава информация за налични количества от ваксини на територията на цялата страна и в оперативен план министерството извършва преразпределение с оглед осигуряване на необходимите количества ваксини за населението. В случай на евентуални затруднения при осъществяването на процедурата, МЗ притежава всички законови правомощия да купи съответните ваксини в достатъчни количества, се посочва в съобщението.

Водещи

Най-четени