До 3 години: Компютърна грамотност за 9 от 10 работни места 02.10 | 14:33

Бизнесът трябва да инвестира в развитието на способностите на работниците си, казва евродепутат

От iNews.bg

Само след 3 години сериозна част от българите ще изпитват доста затруднения в търсенето на работа. Това се отнася обаче само за хората, които не могат да работят с компютър. До 2020 г. 90 % от работните места ще изискват компютърна грамотност. Това обясни пред БНТ евродепутатът Момчил Неков. Той отбеляза и че у нас обаче процентът на боравещите с нови технологии е нисък. От което произтича и евентуалният проблем при търсенето на работа в бъдеще.

За да бъде избегната затруднената ситуация, според него работодателите трябва да обърнат внимание на способностите на своите служители и да вземат мерки за повишаване на квалификацията им. Неков призова бизнесът да инвестира в техните работници, тъй като дялът на такива работодатели към момента е едва 33%.

Според евродепутата паралелно с това трябва да се обърне внимание и на учебния процес в средното образование, а не да се чака, когато децата излязат на пазара на труда. "Създаваме дигитална инфраструктура в училищата, но това не означава, че децата изграждат базови умения. Нужно е и учителите да получат нужните познания. Ако се използва дуалната система в някои паралелки, да има директна връзка с бизнеса, призова Неков.

"Сега в България хората се осъзнават на около 30 години, теглят 20-годишен кредит. На 20 години младежите трябва да са открили своята професия, тогава да теглят кредит, на 35 години да са го изплатили и животът да е пред тях", каза още Неков.

Водещи

Най-четени