От 40 до 80% по-малко бензин и дизел продават бензиностанциите 01.04 | 12:16

Купените преди време горива не могат да се продават по-евтино, Законът за ДДС го забранява, казва Симо Симов

От iNews.bg

След като България обяви извънредно положение заради коронавируса, консумацията на горива спадна с повече от 40% в големите градове и магистралните пътища, и близо 80% в малките селища. Ситуацията създава и голям дискомфорт в цените на горивата. Това коментира за БГНЕС говорителят на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Симо Симов.

Бензиностанциите по големите вериги са заредени преди повече от двайсетина дни. Заради липсата на консумация те не могат да свалят цените, което предизвиква доста остри недоволства в обществото. Освен това Прокуратурата е сезирала Комисията за зашита на конкуренцията защо цените не са свалени.

"Когато си купил нещо на много висока цена, не можеш да го продаваш на загуба, защото Законът за ДДС ти забранява да работиш на загуба", обясни Симов.

В по-малките райони с по-малка консумация бензиностанциите са по-гъвкави и успяха да продадат горивата, тъй като наличностите им са по-малко. Успяха да продадат горивата, което създаде друго напрежение – едни успяват да свалят цените, а другите – не, посочи още говорителят на сдружението.

Според Симов динамиката на цените на световния пазар правят непредсказуем и българския.

"Ако в най-скоро време пазарът на горива не се успокои, държавата ще загуби много от вноските за ДДС. Аз имам сведение, че за първите два месеца в бюджета не са влезнали около 5 млрд.лева. Трябва да си дадем сметка и за друго – акцизът в горивата е твърда величина – 645 лева при дизела, и ако не се лъжа по памет – 675 лева при бензина. Тези цени не мърдат, без значение колко е цената на нефта на пазара. Така че не можем да очакваме кой знае колко драстично на пазара, докато не се увеличи потреблението и не се изчерпят скъпите горива в рафинерията", обясни още Симо Симов.

Сдружението не е водило разговор с държавата за оказване на финансова подкрепа. Търговците с горива смятат, че управляващите имат далеч по-приоритетни сектори в икономиката в сравнение с петролния бизнес. "Макар че моят личен коментар е, че това, което прави за бизнеса, е крайно недостатъчно и няма да има никакъв ефект, мярката "60:40 просто няма да проработи. Истината е да се успокои пазарът и по-бързо да излезем от кризата", заяви в заключение Симов.

Водещи

Най-четени