И ямболската болница закъса за персонал 08.05 | 12:24

Обстановката е тежка, в инфекциозното и белодробното отделения вече няма свободни легла

От iNews.bg

Тежка остава обстановката в Ямбол и болницата в града. Квартал "Райна Княгиня" продължава да е затворен, както и периметърът от 14 улици около него. Девет са новите положителни проби за изминалото денонощие. В болницата има и недостиг на лекари, съобщава БНТ.

Инфекциозното и белодробното отделения на ямболската болница определени за прием на пациенти с коронавирусна инфекция вече са запълнени.

От вчера отделението по вътрешни болести е затворено за дезинфекция заради преминал пациент с ковид и служител на болницата с положителна проба. Ако продължи тенденцията за пристигане на нови болни се обмисля вариант това отделение да стане третото ковид отделение. Снощи до късно е извършван медицински триаж на пристигащите с линейки пациенти с оплаквания от кашлица и недостиг на въздух.

В инфекциозно отделение вече има пациенти, които покриват критериите за отрицателни проби каза заместник директора по медицинските дейности д-р Валентин Вълчев.

Най-големия проблем за болницата е недостига на медицински кадри. В инфекциозно отделение има командировани сестри и лекари от други отделения. От областния медицински съвет призовават лекари от другите болници в Ямбол и страната за помощ. Днес предстои заседание на медицинския съвет, на който трябва да се вземат решения за преодоляване на кризата.

Остават в сила наложените ограничителни мерки на живеещите в квартал "Райна Княгиня" и 14 прилежащи улици. По предложение на кмета на града за нарушителите ще бъде предложено да им бъдат отнемани социалните придобивки. Кметът призова собствениците на заведения по възможност да не отварят за да се ограничи разпространението на инфекцията, тъй като от последните 9 положителни случая само три са от квартал "Райна Княгиня".

Водещи

Най-четени