В България грипните вълни засягат между 250 и 300 хил. души 11.10 | 15:09

Следващата година ще е пикът на грипните заболявания у нас, прогнозират епидемиолозите

От Кремена Бедерева

Следващата година ще е пикът на грипните заболявания у нас. Напълно възможно е и тогава да има епидемия от болни от грип, прогнозират епидемиолозите, информира bTV.

За тази година лекарите очакват познатите грипни вируси - щамове – "Пърт”, "Бризбейн” и "Калифорния”.

В момента има повишаване на острите респираторни заболявания, но епидемиолозите отдават това на промените във времето и резките температурни амплитуди. Симптомите са болки в гърлото, в ставите, както и повишена температура.

Същевременно националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова каза, че личните лекари нямат стимул да имунизират срещу грип. Ваксините срещу грип не са включени в задължителния имунизационен календар.

Всеки сам преценява дали да се ваксинира. До 10 на сто от възрастните и до 30 на сто от децата се разболяват при всяка грипна епидемия, допълни още доц. Кожухарова, цитирана от БТА.

В България грипните вълни засягат между 250 и 300 хиляди души. По данни на Европейския център за контрол на заразните заболявания, грипните епидемии стават причина за между 40 хиляди и 200 хиляди смъртни случая на година.

Заради усложнения, настъпили вследствие на грип, бебета и деца под 5-годишна възраст най-често постъпват в болница. В България срещу грип се ваксинират под 4 на сто от хората, като малка част от тях са в рискова група - деца или възрастни над 65 години, допълни доц. Кожухарова.

 

Водещи

Най-четени