С близо 17% са паднали сделките по сливания и придобивания за година 30.03 | 16:33

При 67% от случаите у нас продавачите и купувачите са от една и съща страна

От iNews.bg

Сделките по сливания и придобивания са паднали с 16,9% през миналата година в сравнение с предходната. Реализираните подобни сделки у нас са общо 60, което също е по-малко в сравнение с 2013 г., става ясно от проучване на Ernst&Young (EY) за сливания и придобивания в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). От компанията отчитат, че общият обем сделки се равнява на 38,5 млрд. щатски долара.

Първите места в класацията за втора поредна година се поделят от Турция, Чехия и Полша. Страните са реализирали сделки на стойност съответно 12,3 млрд. долара, 7,9 млрд. долара и 6,4 млрд. долара.

От изследването става ясно, че при всяка втора сделка в ЦИЕ продавачът и купувачът са от една и съща държава. Тази тенденция е най-силна у нас в България, където това се наблюдава при 67% от сделките. В Унгария процентът е 61, а в Хърватска, Полша и Турция по 56%.

Най-голям брой изходящи сделки, реализирани от инвеститори в други страни, са регистрирани в Чехия. Техният брой е 33. Що се отнася до входящите сделки или тези, които са привлекли чужди инвеститори, те са най-много в Словения - 57%, Словакия - 50% и Гърция - 41%.

И въпреки че през 2014 чуждите инвеститори са много по-малко спрямо вложенията от местен характер, най-активните страни-инвеститори традиционно остават САЩ с 69 сделки, Германия с 46 и Великобритания с 38.

От компанията отчитат, че 675 от сделките в региона са реализирани от стратегически инвеститори. Става дума за дружества със сходна дейност на компанията, която придобиват. Първенци по стратехически инвеститори са Гърция с 91%, Словения с 87% и Турция с 85%. Изключение от тенденцията са България и Румъния, където повечето сделки, съответно 58% и 53%, са чисто финансови – т.е. целта на сделката е придобиване на дадена компания с цел печалба при последваща продажба.

Най-активната целева индустрия през миналата година е ИТ секторът, като успява да реализира 206 сделки, което представлява 16% от всички сключени в региона на ЦИЕ търговски споразумения.

Придобиването на българската компания Телерик от Progress Software за 263 млн. долара e втората по големина сделка в сектора през годината. Първа в класацията е сделката по придобиването на румънската компания за видео технологии LiveRail Inc. от Facebook за 500 млн. долара.

Производственият сектор успява да осъществи 155 сделки през 2014. Най-големите сделки за годината са придобиването на чешката Evraz Vitkovice Steel a.s. от базираната във Великобритания Marinley Holdings за 287 млн. долара, продажбата на българския Булгартабак от Livero Establishments за 178 млн. долара, придобиването на турската компания Paşabahçe от ЕБВР за 158 млн. долара.

Секторът на услугите затваря 120 сделки през 2014. Средният размер на сделките с оповестена стойност е 14 млн. долара

Според Ангел Келчев, мениджър в отдел "Консултации по сделки" в EY у нас, българските фирми все повече ще търсят възможности за растеж посредством стратегически и финансови инвеститори.

"Наблюдаваме активизиране на местни играчи, които все повече започват да оценяват сливанията и придобиванията като важна част от стратегията им за фирмен растеж. Трудно е обаче да прогнозираме колко от тези възможности ще се превърнат в реални сделки. Голяма част от малките и средни семейни предприятия в страната със сериозен потенциал за бъдещо развитие още са резервирани към проактивен инвеститорски интерес и търсят такъв, когато са налице сериозни проблеми. Очакваме обаче това да се промени вследствие на изключително високите налични нива на кеш у регионалните и глобални инвеститори", коментира Келчев.

Водещи

Най-четени