С една четвърт се е увеличил стокообменът ни с Турция 04.07 | 15:55

Преките турски инвестиции в България през 2012 г. са на стойност 45.4 млн. евро

От Елица Елефтерова

През първите три месеца на годината стокообменът между България и Турция се е увеличил с 25.52% и е на стойност 77,3 млн.евро. След Германия и Италия, Турция е третият външнотърговски партньор на страната ни.

Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на откриването на българо-турски бизнес форум в столицата, съобщават от Българската търговско-промишлена палата.

Преките турски инвестиции в България през 2012 г. са на стойност 45.4 млн. евро. Сред основните приоритети за страната ни остава поддържането на макроикономическата стабилност и разширяване на инвестиционните стимули, стана ясно от думите на  зам.-министъра.

Правителството полага усилия да подобри условията за бизнес чрез намаляване на административната и финансовата тежест.

Димитров припомни, че България е страната с най-ниски нива на данъците в ЕС, както и че приоритетно се стимулират инвестициите във високотехнологичните сектори.

След като реализираме новите си насърчителни мерки за инвеститорите, очакваме от вас да разкриете у нас производства с висока добавена стойност, високотехнологични центрове и инкубатори, заяви Димитров.

Предстои скоро да бъдат представени за обществено обсъждане приоритетните оси на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020". В момента се водят разговори с работодателите как да подобрят достъпа на българските предприятия до средствата от европейските фондове.

Водещи

Най-четени