Д-р Кунчев: Грипната епидемия вече чука на вратата 14.12 | 10:33

Възможно да я очакваме у нас след 1-2 седмици, казва главният здравен инспектор

От iNews.bg

"Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече мина 10, което е знак, че сме в навечерието на епидемия”. Така в студиото на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира задава ли се вече грипът.

Д-р Кунчев обясни дали топлото време е факторът, който забави настъпването на грипната вълна у нас. "За разпространението на грипа атмосферните условия оказват малко влияние. При започнала грипна епидемия, каквито и да са природните фактори - тя се развива. Това не е основната причина, но много трудно можем да кажем каква точно е тя”, каза инспекторът.

"Засега не можем да кажем кога ще е пикът на грипната вълна. Ако заболеваемостта продължи да се развива от Западна Европа към нас, можем да я очакваме след 1-2 седмици. За момента, на Стария континент е относително спокойно”, допълни Кунчев.

Оказва се, че щамовете, които се очаква да ни атакуват през този сезон, са сравнително нови. "От представителите на H1N1 това е "Бризбейн”, от H3N2 - "Канзас”. Предполагам, че един от двата ще бъде основният в Европа”, посочи д-р Ангел Кунчев.

Водещи

Най-четени