В 9401 секции в България ще се гласува с машини 01.07 | 17:17

В 1115 ще има по две машини, обявиха на редовната си пресконференция от ЦИК

От iNews

В общо 9401 секции в България ще се гласува с машини, а в 1115 ще има по две машини, обявиха на редовната си пресконференция от ЦИК. "Критерият е да има гласували повече от 425 избиратели на изборите на 4 април в тези секции", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. Общият брой на секциите в страната на предишните избори беше 11 900 . 

Вече са пристигнали допълнителните 1673 устройства. "В момента се разтоварват в склада, в който се намират и останалите 9 600 устройства. Устройствата за чужбина вече заминаха и пътуват към дипломатическите и консулските представителства. Припомням, че в чужбина ще се гласува в 273 секции с 421 устройства, т.е. в 148 секции ще има по две машини", каза Матева.

ЦИК ще изпрати указания на секционните комисии в които се забранява да се лепят стрелки или упътвания върху смарт картите за гласуване и да се дезинфекцират с гелообразни препарати. Матева каза, че е имало случай в едно от местата за гласуване, където всички смарт карти са повредени поради третирането им с неподходящи материали. "Единственият дезинфектант, който е подходящ за дезинфекциране, както на екрана на машината, така и на смарт картите, е 75% етилов спирт”, каза Матева.

Германия не е дала разрешение за произвеждането на избори в две избирателни секции, съобщи другият говорител на ЦИК. Двете секции са Манхайм и Щутгарт (секция 321200168). "Хубавото в случая е, че става дума за градове, където има други секции и българите в тези градове няма да бъдат лишени от възможността да гласуват в града, в който живеят", каза още Томов.

"На изборите на 27 юни нямаше някакви фрапиращи проблеми при гласуването с машини, дори на много възрастни хора. Аз бях свидетел как в една от секциите в Ясен, Плевенско, гласува столетник, който се справи перфектно с устройството. Мисля, че на тези избори трябва да бъде проверяван психологическият проблем на хората за гласуването с машина. Много хора не са контактували с подобен тип устройства и за тях ще бъде по-трудно. След тези избори мнозинството българи ще бъдат гласували с машина, ако се случи тази избирателна активност, която социолозите очакват", допълни той.

Водещи

Най-четени