„Холдинг БДЖ” погаси изцяло един от кредитите си 01.03 | 15:27

Железниците върнаха и последното евро на KfW IPEX Bank

От iNews.bg

"Холдинг БДЖ” ЕАД приключи месец февруари с погасяване на задълженията си към още една финансова институция. След изплащане на 15,9 млн. евро, заемът към KfW IPEX Bank вече е изцяло погасен.

Заемът е предоставен през 2005 г. за финансиране доставката на 25 броя електрически мотриси по сключен договор със "Сименс” АГ Германия на стойност 123,4 млн. евро. Изплащането на задълженията към финансовата институция е в резултат от изпълнението на извършените реформи за оздравяване и развитие на дружеството през последните години.

От държавната компания припомнят, че в края на 2009 г. БДЖ се намира в тежко финансовото състояние със задължения в размер на 849 млн. лева. Чрез извършените реформи в дружеството са подобрени финансовата стабилност и структурата на компанията. Благодарение на предприетите мерки очакваните общи задължения на дружеството към настоящия момент възлизат на 361 млн. лева, като изцяло изплатени са два отделни заема към "Еврофима”, Първият облигационен заем и други два заема към KfW.

Водещи

Най-четени