150 хиляди българи страдат от псориазис 14.10 | 10:52

Псориазисът е възпалително кожно заболяване, с хронично-рецидивиращо протичане

От Кремена Бедерева

Около 150 хиляди българи страдат от псориазис. Това обяви в националния пресклуб на БТА дерматологът проф. Николай Цанков.

По думите му и в световен мащаб от болестта са засегнати между 1 и 3%. За страната ни няма точна статистика, но по данни на дерматолозите те не се различават от тези в останалите държави. През 1984 год. в страната ни те са били 18 хиляди.

Псориазисът е възпалително кожно заболяване, с хронично-рецидивиращо протичане, допълни лекарят. Засяга хората най-често между 20 и 35-годишна възраст, но може да се появи по всяко време.

Той посочи, че вниманието на дерматолозите основно вече е насочено, както към лечението на болестта, така и на качеството на живот на засегнатите от нея. Проф. Цанков каза още, че всички данни сочат, че псориазисът тежко засяга психиката на болния, като качеството на живот в социален аспект е по-тежко в сравнение с това на болните от онкологично заболяване, тъй като болестта е силно видим за околните.

По случай Световния ден на псориазиса на 29 октомври три клиники ще извършват безплатни прегледи за пациенти, засегнати от болестта и за имащи съмнение за псориазис.

Подробна информация е публикувана на интернет страницата www.psoralek.com.

Водещи

Най-четени