3 млрд. евро от 7 картела е събрала ЕК през 2010 г. 12.07 | 15:18

Регулаторът е допуснал 270 планирани обединения на компании

От iNews.bg

През миналата година Европейската комисия е разобличила седем картела и е наложила наказания на стойност 3 млрд. евро, показа годишният доклад на регулатора. Проверките са показали, че 70 компании са разобличени като нарушителки на правилата в ЕС.

Дейността на комисията в тази област е в полза както на потребителите, така и на бизнеса. От една страна потребителите могат да се радват на справедливи цени, образувани по нормални пазарни механизми.

От друга страна за компаниите, които не участват в някакви споразумения, разобличаването на картел помага за развитието на бизнеса.

Освен това комисията е дала своето одобрение на 270 сделки по сливане на компании. В 16 от случаите е по искане на двете страни по сделката.

В три от случаите разрешение за планирана сделка е станало след задълбочена процедура – става дума за обединението на дейностите между Oracle и Sun Microsystems, Monsanto и Syngenta, както и на Unilever и Sara Lee Body.

През миналата година от ЕК са дали и своето мнение по 400 случая за допускане на държавна помощ. Тези дейности са в защита на европейските данъкоплатци, коментират още от Комисията.

 

Водещи

Най-четени