Pfizer и BioNTech: Не си ли поставите втората доза, не даваме гаранции 04.01 | 20:02

Нямаме доказателства, че организмът остава защитен, ако двете инжекции не се поставят в рамките на 21 дни, казват компаниите

От iNews.bg

Pfizer и BioNTech отправиха тази вечер предупреждение, че ефикасността на ваксината им срещу Covid-19 не е гарантирана, ако втората доза не бъде получена на 21-ия ден след първата, предаде БНР. Двете компании нямат клинични доказателства, че организмът остава защитен от коронавируса след това.

Доказано е само, че ваксината може да бъде ефикасна, ако втората доза бъде получена до 42 дни след първата.

По този повод Европейската агенция по лекарствата обяви тази вечер, че лицензираните от нея срокове между дозите трябва да се спазват. В противен случай употребата на ваксината на "Файзър" и "Байонтех" би била в нарушение на издаденото разрешително.

Изявленията идват, след като правителството на Дания одобри официално периодът между двете дози да е до 6 седмици. Подобно предложение, според агенция Ройтерс, обсъжда и германското правителство. Мотивът е недостиг на ваксини заради производствения капацитет на "Файзър" и "Байонтех", чийто препарат единствен засега е одобрен от Европейския съюз.

Водещи

Най-четени