Shenzhen Daily: Българка е бизнес и културен посланик в Шенджен 23.05 | 16:12

Китайци обявиха наш щанд за най-добър за втори пореден път

От iNews.bg

Китайски вестник излезе с хвалебствена статия, разказваща за активната дейност на Сабина Попова, ръководител на офиса на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ в Шенджен и представител на Пловдив в побратимения китайски град.

Българка е бизнес и културен посланик в Шенджен, обобщава още в заглавието си, излизащият на английски език ежедневник Shenzhen Daily. Репортерът Ян Мей посочва, че участието във форуми, срещи и изложения в културни и бизнес сфери се е превърнало в нормална част от ежедневието на Сабина. Така тя прави нови контакти и търси повече възможности за сътрудничество между България и Китай. 

Когато за първи път пристига в Шенджен, Попова е впечатлена от размера на 20-милионния мегаполис. "Шенджен е много по-голям, от който и да е европейски град. Когато излязох от летището, видях море от сгради, без аналог в Европа", спомня си пред репортера Попова. Тя учи и практикува право в България и Италия преди да дойде в Китай. Понастоящем, като ръководител на офиса на БКАБР, се фокусира в организацията на всички бизнес, културни и образователни аспекти за развитието на отношенията между Пловдив и Шенджен. Освен това, тя отговаря и за официалният WeChat акаунт на Асоциацията.

"Отношенията между Китай и България имат перспектива да се разрастват, особено в секторите на каргото, туризма и транспорта. Например, Хайнан Airlines наскоро спечели концесия за 35 години на летище Пловдив ", казва тя."Първият по рода си логистичен център за селскостопански продукти, под рамката "16 + 1" беше открит миналата година в пловдивската Тракия икономическа зона. Освен това 2019-та е много важна година за Пловдив, тъй като градът е обявен за Европейска столица на културата, така че ще очакваме ръст на туризма", посочва пред вестника Попова. 

Под нейно ръководство, представляваната от нея Асоциация, може да се похвали с много по отношение на насърчаването на отношенията между България и Китай. През 2017 г. Пловдивският университет заедно с Политехниката на Шенджен откри първия по рода си Център за професионално обучение. Попова организира участието на български фирми в най-големия high tech панаир в Китай (Шенджен), както и току-що приключилия Международен панаир на културните индустрии.

Именно на Международния панаир на културните индустрии за втора поредна година Сабина Попова прие от името на БКАБР приза за най-добра организация, което направи българския щанд един от двата отличили се и наградени международни участника. Панаирът тази година представи повече от 2300 изложителя и привлече над 20 000 посетители. Българското участие традиционно беше организирано от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в сътрудничество с Посолството на България в Китай. Щандът беше двойно по-голям от миналогодишния. На него бяха представени авторът на детски книги Никола Райков и неговите книги-игри без аналог, българската анимационна продукция "Златната ябълка", дело на младия екип на Студио Змей, пловдивският градски бранд "PLOVEDIV” и др.

В деня на откриването Сабина Попова посрещна на щанда официалната делегация от централната и местна власт, ръководена от г-н Хуан Кунмин, ръководител на департамента за управление на публичната информация в Китай.

Водещи

Най-четени