Ученици от ловешката езикова гимназия на дебат със свои връстници от 6 държави 01.10 | 11:07

Училището е спечелило проект на стойност над 280 хиляди евро

От Цанка Донкова

Ученици от ловешката гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" ще участват в дебати със свои връстници от 6 държави. Това ще се случи като част от проекта "Дебати и креативен театър" по програма "Еразъм +", който гимназията е спечелила.

Проектът ще се реализира в рамките на три години и е на стойност над 280 хиляди евро. Като част от него са училища и организации от Гърция (Трикери), Турция (Маниса), Румъния (Думбравени), Словакия (Кошице), Италия (Соверато) и Испания (Аркос де ла Фронтера), съобщават от учебното заведение.

Словашкият партньор очаква да приложи дебатите като метод за преподаване на историята на Втората световна война, но също така и на чужди езици, с акцент върху темите за устната част на матурата по английски език.

Турското училището цели засилване на междукултурното образование, както и да се запознае с някои учебни модели за преподаване на английски език. Гръцката организация ще организира клуб по дебати или творчески театрален клуб и ще работи по теми като расизъм, братство, предразсъдъци, национализъм.

Румънският партньор си е поставил за задача да получи значителен опит в разработването и осъществяването на европейски проекти и да насърчи толерантността, солидарността, мира и социалната отговорност.

Италианското училище ще обогати обхвата на социалното предприемачество и доброволческата дейност. Испанският партньор ще приложи иновативна междупредметна образователна методология и ще насърчи креативния театър като образователно средство.

1401715Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" има дълга история. Тя започва още в далечната 1881 година, когато американският протестантски мисионер Джеймс Чалис основава Американското (основно) девическо училище. Учебното заведение издига и превръща в своя кауза забележителното мото "Просветени, за да просвещават”. По-късно учебното заведение се превръща в прогимназия, а след това в гимназия (Американски колеж) с пансион, закрит през 1948 г.

Две години по-късно училището "възкръсва" като Средното училище за чужди езици (СУЧЕ) — първата и най-стара езикова гимназия в най-новата история на България, с 3 отдела: френски (през 1958 г. преместен във Варна), немски и английски (през 1956 г. преместен в София).

На 1 септември 1984 г. се възстановява отново английският отдел, на 1 септември 1986 г. — френският отдел.

От 1998 г. училището се нарича "Гимназията с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф I".

Водещи

Най-четени