Чаша чай за посетителите на Ботаническата градина в Балчик 24.06 | 11:45

Освен обичайните надписи в градината има и брайлови табели, които посочват имената на билките

От Кремена Бедерева

На Еньовден в Университетската ботаническа градина в Балчик посрещат посетителите с чаша билков чай. В парка се носи ароматът на изкуствено селектирани билки, чиито лечебни свойства са запазени и имат силен декоративен ефект, каза ръководителят на парка Ина Манчева.

По думите ѝ началото на ботаническите градини е положено с първите, засадени с билки паркове, към университета в Падуа, Италия, през ХV век, затова днешният ден е професионален празник и на градинарите.

Рядко срещаната бяла лавандула, мащерка, риган, кантарион, годжи бери, странджански чай ухаят в Градината на боговете и в адаптираната градина за хора с увреждания, обясни специалистът по образователните програми в парка Ангелина Василева.

Тя добавя, че за хората, изгубили зрението си, е рядко преживяване да се разходят сред кътовете с лечебни растения.

Освен обичайните надписи, в градината има и брайлови табели, които посочват имената на билките, допълва БТА. Кътове с ехинацея, риган, мента, босилек, розмарин, здравец, пелин привличат на Еньовден посетителите и край вилите "Тихото гнездо", "Принц Николай", "Избънда" в архитектурно-парковия комплекс.

Водещи

Най-четени