Три общини ще изграждат обща система за отпадъци 23.11 | 12:16

Проектът на общините Ботевград, Правец и Етрополе ще получи безвъзмездно финансиране

От Георги Георгиев

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметовете на Ботевград, Правец и Етрополе подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по проект за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в общините.

Това е първата регионална система, която успя да се подготви по оперативната програма "Околна среда 2007-2013" (ОПОС), каза министър Караджова.

Тя припомни, че по-късно днес ще направи първа копка за изграждането на системата за управление на битовите отпадъци за региона на Костинброд, която се изгражда изцяло на основата на публично-частно партньорство.

В момента в процес на оценка са проектите за управление на отпадъците за няколко региона. Това са регионалните системи "Видин", "Перник" и "Бургас".

Очаква се до края на годината оценките по проектите да приключат и да бъдат сключени договорите за безвъзмездна финансова помощ, отбеляза министърът.

От министерството очакват до средата на 2011 г. да бъдат подадени всички проекти и да се пристъпи към тяхното изграждане.

Водещи

Най-четени