Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе 15.05 | 15:41

Бяха изнесени тонове отпадъци

От iNews

Над 100 доброволци и повече от 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" се включиха в днешното почистване на Дановия хълм. Акцията е съвместна между Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен", други сдружения и фирми, предаде БНР - Пловдив.

"Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на зелената система в града", коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

По думите му само за няколко часа от склоновете на хълма часа са събрани десетки чували с битов отпадък. До момента са извозени 5 камиона с отпадъци.

Окосена е тревата, премахнати са клони, почистени са всички алеи, както и водостоците край Часовниковата кула, по които се предвижда скоро - за първи път след повече от 40 години, да потече и вода. 

Веселин Козарев увери, че "Градини и паркове" ще продължи да полага всекидневни грижи за Дановия хълм и призова резултатът от направеното днес добро дело с участието на доброволците да се съхрани възможно най-дълго.

Христо и Любомира бяха сред първите изкачили "тепето", за да се включат в кампанията по облагородяването му.

"За нас е важно в почивният ни ден да направим нещо за природата и това ни носи удоволствие", каза Любомира.

"Това е едно от емблематичните места на Пловдив и имахме желание да дойдем и да помогнем да стане още по-приятно място за посещаване от гражданите".

По скалите на Дановия хълм се спусна със свои колеги и Иван от пещерния клуб.

"Пластмасови хартийки, фасове и всичко това е паднало на скалите надолу и е малко опасно да слезе човек, може да се подхлъзне и да падне, ще сложим едни въженца  и ще почистим каквото трябва, така че всичко да е чисто и красиво".

Това е поредната наша инициатива като преди това са събрани мненията на пловдивчани какво може да се направи с тяхно участие, за да стане в бъдеще Дановият хълм още по привлекателен за разходка и отдих, каза  Румяна Кираджиева от сдружението "БГ бъди активен".

"Ще разчистим пътеките и ще отворим водоскоците, което е много важно, за да може хълма да бъде отводняван и съответно да има повече растителност".

Заедно с доброволците работиха и служители от общинското предприятие "Градини и паркове".

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който също участва в акцията подчерта, че предстои да се завършат и проектите за поставянето на два часовника на хълма - воден и слънчев.

"С което наистина старото име Сахат тепе ще придобие вече пълен смисъл".

Водещи

Най-четени