В Стара Загора започва кампания за саниране на панелните жилища 18.01 | 14:58

Общината ще осигури консултантска помощ от експерти, които ще работят в извънработно време

От Кремена Бедерева

Община Стара Загора започва динамична кампания за саниране на панелните жилища, обяви пред журналисти кметът Живко Тодоров, цитиран от БТА.

Взехме решение да помогнем на гражданите да участват и да спечелят проекти, защото към момента те нямат нужната организация и капацитет сами да направят това, обясни кметът. Общината ще осигури консултантска помощ от експерти, които ще работят в извънработно време, за да се подпомогне сформирането на необходимите сдружения на собствениците и съответното кандидатстване.

Общо 50 млн. лв. е размерът на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Регионално развитие" по тема "Подкрепа за енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради". Програмата обхваща 36 града в страната.

МРРБ ще осигури и нисколихвено банково кредитиране за частта, която гражданите трябва да съфинансират за административни такси и технически проект. По тази схема могат да кандидатстват сдружения на собствениците на жилища, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Към момента в община Стара Загора не е регистрирано нито едно такова сдружение.

Водещи

Най-четени