Екоинспектори спасиха четири шипоопашати костенурки 09.06 | 09:05

Костенурките са били обект на бракониерство

От Андриян Георгиев

Екоинспектори спасиха и пуснаха в естествената им среда четири сухоземни шипоопашати костенурки, които са били обект на бракониерство, съобщават от пресслужбата на РИОСВ-Хасково. 

Костенурките са от вида шипоопашати и са били в много добро видимо сътояние. Пуснати са в естествената им среда в района в койно са намерени.

Нарушението е констатирано от дежурен автопатрул на РПУ- гр. Джебел. На нарушителят ще бъде съставен акт. 

iNews припомня, че от началото на годината това е трети подобен случай. В средата на май бяха спасени 21 броя сухоземни костенурки, изоставени в два чувала в района на Държавно ловно стопанство "Женда".

В началото на този месец пък други 9 екземпляра от защитения вид бяха иззети от двама нарушители при полицейска проверка. Животните бяха пуснати в естествената им среда. През този период случаите на бракоиниерство с костенурки зачестяват с цел използването им за храна. 

РИОСВ напомня, че сухоземните костенурки са световно застрашени видове влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN - 2004). В Българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в приложение № 3 от Законa за биологичното разнообразие (ЗБР) и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според НК на Република България.

 

Водещи

Най-четени