Арестуваха инженер на BP, укрил доказателства за теча в Мексиканския залив 25.04 | 07:53

Кърт Микс е изтрил цялата документация по случая от iPhonе-а си

От iNews.bg

Кърт Микс, бивш инженер в BP е бил арестуван в САЩ с обвинения за укриване на доказателство, свързани с аварията на петролната платформа Deepwater Horizon .

През април 2010 година след взрив на петролната платформа в Мексиканския залив се изляха милиони барели петрол, причинявайки най-сериозното екологично бедствие около бреговете на САЩ. При инцидента загинаха 11 души.

50-годишният Микс от щата Тексас сега е обвинен за възпрепятстване на разследването за екологичната катастрофа, съобщиха от американското Министерство на правосъдието.

Тексасецът е бил ръководител на проекти за добив на петрол от платформи в BP. В това си качество той е участвал във вътрешно разследване, чиято цел е установяване на количеството петрол, изтекъл във водите на Мексиканския залив. Микс е бил и в групата, която се опитваше да открие решение, което да спре разлива.

Инженерът е получавал нареждания от BP да запази всяка информация, свързана със случая, включително и докладите, които е изпращал. Когато през октомври 2010 година адвокати на BP започват да следят електронните съобщения на Микс, той веднага изтрива всичко, което е събрал на своя iPhone като документация.

Изтрити са били над 200 съобщения, които инженерът е обменил с ръководството на петролната компания. Някои тях са били възстановени и в тях се съдържа вътрешна информация за BP, събирана в реално време по време на операциите по борба с петролния разлив.

В едно от тях например, Микс е написал: "Прекалено голям е разливът - над 15 хил. барела". В този момент обаче от BP са съобщавали на обществеността, че във водите на залива се изливат около 5 хил. барела дневно.

Ако бъде признат за виновен, инженерът ще прекара до 20 години в затвора и ще трябва да плати глоба от 250 хил. долара.

Водещи

Най-четени